حیوانات
بنر اصلی

فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت چیست؟


فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت به ما نشان می دهد که کجا و چه اقداماتی باید انجام دهیم تا اجزای سازنده طبیعت را از انقراض نجات دهیم. با ارائه اطلاعات مفید در مورد گونه ‌ها، نهاد ها و سازمان های حفاظت از محیط زیست می توانند هدفمند تر تصمیم گیری کنند.
فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت چیست؟
سه‌شنبه, ۲۴ مرداد ۱۴۰۲
لینک کوتاه:

اتحادیه جهانی حفاظت از منابع طبیعی که در سال ۱۹۴۸ تاسیس شده است بزرگترین و متنوع ترین شبکه زیست محیطی جهان است. ۱۴۰۰ سازمان و ۱۵۰۰۰ دانشمند و بیش از ۱۶۰ کشور عضو این اتحادیه هستند این تنوع و تخصص IUCN را به مرجع جهانی در مورد وضعیت طبیعت و اقدامات لازم برای حفاظت از آن تبدیل می کند.

 

فهرست قرمز این اتحادیه از سال ۱۹۶۴ شروع به فعالیت کرد و به جامع ترین منبع اطلاعاتی جهان در خصوص گونه های در حال انقراض تبدیل شد. این فهرست فقط به حیوانات اختصاص ندارد بلکه شامل گیاهان، قارچ ها، مرجان ها و ... نیز می شود.


فهرست قرمز یک شاخص برای سنجش سلامت تنوع زیستی است، از آن مهمتر ابزاری است که اندازه جمعیت، محدوده زیستی، تهدیدات، اقدامات حفاظتی و اطلاعات کامل دیگری درباره ی گونه مورد نظر در اختیار کارشناسان قرار می دهد تا الویت بندی و اقدامات لازم برای پیشگیری از انقراض حیوانات را انجام دهند.

 

تا به امروز گونه های زیادی از جانداران مورد بررسی قرار گرفته اند. علاوه بر گونه های جدید کشف شده گونه های دیگر نیز به طور مجدد مورد بررسی قرار می گیرند و طبق این تحقیقات متاسفانه تنوع زیستی در حال کاهش است، اما گاهی اوقات خبرهای خوبی نیز به گوش می رسد. در حال حاضر، بیش از ۱۵۰۳۰۰ گونه در فهرست قرمز قرار گرفته اند که بیش از ۴۲۱۰۰ گونه در خطر انقراض قرار دارند.


دسته بندی فهرست قرمز میزان نزدیک بودن به انقراض یک گونه را نشان می دهد.

 


منقرض شده (Extinct)

گونه هایی در این دسته قرار می گیرند که به طور کامل نابود شده اند.


منقرض شده در طبیعت (Extinct in the Wild)

گونه هایی که در طبیعت منقرض شده ولی هم چنان در اسارت مانند باغ وحش ها هنوز باقی هستند. مانند ماکائو اسپیکس که نهاد هایی در تلاش اند که این پرنده را به طبیعت بازگردانند.


وضعیت بحرانی (Critically Endangered)

گونه های این دسته بندی به صورت بحرانی در حال انقراض هستند. نمونه بارز این دسته بندی ما ایرانیان یوز آسیایی که به شدت در خطر انقراض قرار دارند.


خطر انقراض (Endangered)

هنوز به حالت بحرانی نرسیده اند ولی همچنان خطر انقراض بالایی دارند.


آسیب پذیر (Vulnerable)

همان طور که از عکس مشخص است این دسته بندی و دسته بندی های خطر انقراض و وضعیت بحرانی شامل گونه های در خطر انقراض هستند، ولی گونه های این دسته بندی خطر کمتری را حس می کنند.


آستانه تهدید (Near Threatened)

گونه های موجود در این دسته بندی هنوز در خطر انقراض نیستند ولی تعداد آن ها به اندازه ای رسیده که در آستانه تهدید قرار دارند.


کمترین نگرانی (Least Concern)

در این دسته بندی گونه هایی قرار دارند که از مستندات موجود به طور کامل ارزیابی شده اند و نسبت به سایر دسته بندی ها باید نگرانی کمتری نسبت به انقراض آن ها داشته باشیم ولی به این معنا نیست که به خودمان اجازه دهیم که به آن ها یا به زیستگاهشان آسیب بزنیم. هر سه گونه شتر مرغ شاخدار در این دسته بندی قرار دارند.


کمبود اطلاعات (Data Deficient)

به دلیل ناقص بودن اطلاعات موجود از گونه های مورد بررسی هنوز دسته بندی مناسبی برایشان در نظر نمی گیرند و آن ها را در این دسته بندی قرار می دهند.


ارزیابی نشده (Not Evaluated)

گونه هایی که هنوز ارزیابی نشده اند و فعلا جایی در فهرست قرمز ندارند.


*گونه های در خطر انقراض ممکن است به عنوان منقرض شده یا منقرض شده در طبیعت نیز برچسب گذاری شوند.
*فهرست قرمز دسته بندی های دیگری نیز برای دسته بندی های منطقه ای دارد مانند «غیر قابل اجرا در منطقه» و «انقراض در منطقه». شیر آسیایی که به شیر ایرانی نیز معروف است در طبیعت ایران منقرض شده و در هند در خطر انقراض (EN) قرار دارد.

گونه ها بر اساس پنج معیار روی اندازه جمعیت (کاهشی یا افزایشی) و محدوده جغرافیایی سنجش می شوند و دسته بندی مناسب برای آن ها در نظر گرفته می شود.

این معیار ها را می توانید در این لینک مشاهده کنید.

منبع: وبسایت رسمی IUCN



کلمات کلیدی:
af
aaa
mmmmmmmmmm

مطالب پیشنهادی


  1. شُش ماهی، حیوانی ماقبل تاریخ در میان گل و لای
  2. این کارها را انجام دهید تا سگ خود را عصبانی کنید
  3. شکار دو هزار گونه حیوان توسط گربه ها!!!
hi
بخش نظرات

برای ثبت دیدگاه خود وارد سایت شوید